Parametryzacja okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Parametryzacja okregu
Mam problem z parametryzacją krzywej\(\displaystyle{ C: x^2 + (y - 2)^2 = 1}\) mam napisane, że jej parametryzacją jest: \(\displaystyle{ C: f(t) = (\sin t, 2 - \cos t)}\) a nie powinno tam być \(\displaystyle{ C: f(t) = (\sin t, \cos t +2)}\)?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2013, o 13:55 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Parametryzacja okregu
Oba są prawidłowe.
Może być jeszcze używając Twojego zapisu :
\(\displaystyle{ C: f(t) = (-\sin t, 2 - \cos t)}\) lub \(\displaystyle{ C: f(t) = (-\sin t, \cos t +2)}\) , \(\displaystyle{ C: f(t) = (-\cos t, 2 - \sin t)}\), \(\displaystyle{ C: f(t) = (-\cos t, \sin t +2)}\), \(\displaystyle{ C: f(t) = (\cos t, 2 - \sin t)}\) lub \(\displaystyle{ C: f(t) = (\cos t, \sin t +2)}\)
Różnią się punktem początkowym dla t=0 oraz kierunkiem obrotu, ale i tak opisują ten sam okrąg
Może być jeszcze używając Twojego zapisu :
\(\displaystyle{ C: f(t) = (-\sin t, 2 - \cos t)}\) lub \(\displaystyle{ C: f(t) = (-\sin t, \cos t +2)}\) , \(\displaystyle{ C: f(t) = (-\cos t, 2 - \sin t)}\), \(\displaystyle{ C: f(t) = (-\cos t, \sin t +2)}\), \(\displaystyle{ C: f(t) = (\cos t, 2 - \sin t)}\) lub \(\displaystyle{ C: f(t) = (\cos t, \sin t +2)}\)
Różnią się punktem początkowym dla t=0 oraz kierunkiem obrotu, ale i tak opisują ten sam okrąg
Ostatnio zmieniony 7 lis 2013, o 14:39 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.