Jednokładność, przekształcenie, okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Jednokładność, przekształcenie, okrąg
Chyba tutaj.
Dany jest okrąg o środku S=(3,−4) i promieniu r = 5. Okrąg ten przekształcono przez jednokładność
o środku O=(2,−1) i skali k =−3. Wyznacz równanie okręgu po tym przekształceniu.
Wiem jak zrobić to zadanie, gdyby przekształcenie przechodziło przez środek wykresu, w takim wypadku nie wiem co stosować.
Dany jest okrąg o środku S=(3,−4) i promieniu r = 5. Okrąg ten przekształcono przez jednokładność
o środku O=(2,−1) i skali k =−3. Wyznacz równanie okręgu po tym przekształceniu.
Wiem jak zrobić to zadanie, gdyby przekształcenie przechodziło przez środek wykresu, w takim wypadku nie wiem co stosować.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Jednokładność, przekształcenie, okrąg
Przekształcenie płaszczyzny w taki sposób, że punktowi A przypisujemy taki punkt A', że A=kA'
- Msciwoj
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Londyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 36 razy
Jednokładność, przekształcenie, okrąg
Nie do końca. Kluczowy jest tu środek jednokładności.
Podpowiedź: Znajdź środek okręgu po przekształceniu i osobno promień po przekształceniu. Jak już będziesz to miał, z łatwością napiszesz równanie okręgu.
Podpowiedź: Znajdź środek okręgu po przekształceniu i osobno promień po przekształceniu. Jak już będziesz to miał, z łatwością napiszesz równanie okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Jednokładność, przekształcenie, okrąg
To może tak.
Początkowy punkt to (3;-4)
Przechodzimy przez punkt (2;-1)
W takim razie:
Odległość wg osi X: 1
Odległość wg osi Y: 3
Końcowy punkt oddalony jest 3 razy dalej więc odległości będą większe/dalsze o 3 i 9.
Końcowy punkt to: (-1;8)?
Początkowy punkt to (3;-4)
Przechodzimy przez punkt (2;-1)
W takim razie:
Odległość wg osi X: 1
Odległość wg osi Y: 3
Końcowy punkt oddalony jest 3 razy dalej więc odległości będą większe/dalsze o 3 i 9.
Końcowy punkt to: (-1;8)?
- Msciwoj
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Londyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 36 razy
Jednokładność, przekształcenie, okrąg
brzoskwinka1, nie.
PanKracyToNieTak, dobrze policzyłeś współrzędne środka, choć trochę namotałeś. Ale generalnie dobrze.
Ile wynosi promień okręgu po przekształceniu? Jak wygląda równanie okręgu?
PanKracyToNieTak, dobrze policzyłeś współrzędne środka, choć trochę namotałeś. Ale generalnie dobrze.
Ile wynosi promień okręgu po przekształceniu? Jak wygląda równanie okręgu?
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 sty 2013, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Jednokładność, przekształcenie, okrąg
Równanie okręgu wynosi:
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y-8) ^{2} =225}\)
A promień po przekształceniu rówy jest 15. Si?
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2}+(y-8) ^{2} =225}\)
A promień po przekształceniu rówy jest 15. Si?