punkt przebicia prosta pionową, geometria wykreślna,

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

punkt przebicia prosta pionową, geometria wykreślna,

Post autor: kejkun7 »

Poprosiłbym o powiedzenie mi czy zrobiłem dobrze zadanie, ewentualnie co jest źle.
nie proszę o inne rozwiązanie, tylko o analize mojego, ponieważ chcę to zrozumieć. Dziękuje z góry :)




mamy takie zadanko:
\(\displaystyle{ \alpha = ac}\). \(\displaystyle{ c}\) to prosta czołowa.znaleźć punkt przebicia prostą \(\displaystyle{ m}\)
m - to prosta pionowa.




zrobiłem je tak:


na górze samej jest \(\displaystyle{ b \ '}\) a to po prawej to zakreslił cyrkiel, stad takie cienkie linie :P.

oznaczenia co do mojego rysunku :
\(\displaystyle{ \alpha = ac = bc}\)

\(\displaystyle{ b \ \in \ \alpha}\)

\(\displaystyle{ b \ \left| \right| c}\)

\(\displaystyle{ P = \alpha \ \wedge \ m}\)

\(\displaystyle{ m \ \perp \ \Pi_1}\)

\(\displaystyle{ c \ \left| \right| \ \Pi_1}\)

\(\displaystyle{ \Pi_3 \ \perp \ x}\)

\(\displaystyle{ \Pi_3 \ \perp \ \ \Pi_2}\)

1 . błąd to , że miejsce przecięcia

Kod: Zaznacz cały

a' c'   i    a' '  c '' 
nie leżą na 1 prostej.
a tak poza tym, to wporzo :P ?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

punkt przebicia prosta pionową, geometria wykreślna,

Post autor: Dilectus »

Hmm... Piszesz:
nie proszę o inne rozwiązanie, tylko o analize mojego, ponieważ chcę to zrozumieć.
Jednym słowem: chcesz zrozumieć to, co zrobiłeś?
kejkun7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 405
Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmm ?
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 2 razy

punkt przebicia prosta pionową, geometria wykreślna,

Post autor: kejkun7 »

chcę zrozumieć to zadanie.

ponieważ nie wiem czy jest dobrze, stąd proszę o powiedzenie mi czy jest dobrze, a jeśli źle
to proszę wskazać błąd w Moim rozwiązaniu ( stąd aluzja do "analizy" mojego zadania ).
I wtedy powiedzieć mi jak powinienem to zrobić na moim rysunku
ODPOWIEDZ