Będzie czy nie będzie trójkąt o to jest pytanie:)

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Będzie czy nie będzie trójkąt o to jest pytanie:)

Post autor: luqasz »

Zbadaj czy trójkąt o wierzchołakach A(1,5) B(2,2) C(5,1) jest ostrokątny?

Proszę o jakąś podpowiedz
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Będzie czy nie będzie trójkąt o to jest pytanie:)

Post autor: Sir George »

Zbadaj iloczyny skalarne wektorów, które tworzą trójkąt. Jeśli kąt między wektorami jest ostry, to ich iloczyn skalarny jest ściśle dodatni

np. \(\displaystyle{ \vect{BA}=[-1,3],\quad \vect{BC}=[3,-1]}\) co daje \(\displaystyle{ \vect{BA}\circ\vect{BC}=-6}\)
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Będzie czy nie będzie trójkąt o to jest pytanie:)

Post autor: luqasz »

A jest jakiś inny sposób bo tego nie rozumiem ??:
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Będzie czy nie będzie trójkąt o to jest pytanie:)

Post autor: jasny »

Możesz obliczyć długości boków, oraz kąty z twierdzenia cosinusów.
ODPOWIEDZ