Witam,
czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakiś prosty sposób na określanie oktantów kiedy mam podane współrzędne punktu ?
mam np :
\(\displaystyle{ A= (2;-3;4)
A`=(2;-3)
A``=(2;4)
A```=(-3;4)}\)
Określanie oktantów
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Określanie oktantów
Zgodnie z tym co tutaj napisano:
Oktant, którego wszystkie trzy współrzędne są dodatnie nazywany jest niekiedy pierwszym, jednak nie ma ogólnie przyjętej nomenklatury dotyczącej pozostałych oktantów.
Natomiast \(\displaystyle{ A', A'', A'''}\) to punty leżące w odpowiednich ćwiatkach układu współrzędnych
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Układ_współrzędnych_kartezjańskich
Natomiast \(\displaystyle{ A', A'', A'''}\) to punty leżące w odpowiednich ćwiatkach układu współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 4 razy
Określanie oktantów
Czyli jak mam podane rzuty tego punktu na 3 płaszczyzny to nie mogę określić w jakim oktancie się one znajdują?
A co jeżeli któraś z współrzędnych równa się zero? jak wtedy określić oktant?
A co jeżeli któraś z współrzędnych równa się zero? jak wtedy określić oktant?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Określanie oktantów
To chyba nie są rzuty tylko współrzędne. Może w jakiejś fachowej literaturze coś na ten temat dokładniej opisano.
Jeżeli jakaś współrzędna punktu w układzie współrzędnych na płaszczyźnie jest równa zero, nie da się określić w której ćwiartce leży. Może podobnie jest w uładzie w przestrzeni.
Jeżeli jakaś współrzędna punktu w układzie współrzędnych na płaszczyźnie jest równa zero, nie da się określić w której ćwiartce leży. Może podobnie jest w uładzie w przestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Określanie oktantów
Tu :
jest objaśnienie, z animacją.
Oznaczenia: A' rzut punktu na rzutnię \(\displaystyle{ \pi _{1}}\) poziomą. \(\displaystyle{ A' ( x, y )}\)
A'' rzut punktu na rzutnię \(\displaystyle{ \pi _{2}}\) , pionową \(\displaystyle{ A'' ( x, z )}\)
A''' rzut ponktu na rzutnię boczną \(\displaystyle{ \pi _{3}}\) , też pionowo stojącą . \(\displaystyle{ A''' (y, z)}\)
W.Kr.
Kod: Zaznacz cały
http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~eichler/punkt/geom_pkt_01.html
jest objaśnienie, z animacją.
Oznaczenia: A' rzut punktu na rzutnię \(\displaystyle{ \pi _{1}}\) poziomą. \(\displaystyle{ A' ( x, y )}\)
A'' rzut punktu na rzutnię \(\displaystyle{ \pi _{2}}\) , pionową \(\displaystyle{ A'' ( x, z )}\)
A''' rzut ponktu na rzutnię boczną \(\displaystyle{ \pi _{3}}\) , też pionowo stojącą . \(\displaystyle{ A''' (y, z)}\)
W.Kr.