trojkat, konstrukcja
trojkat, konstrukcja
Skonstruować trójkąt \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) mając \(\displaystyle{ AB=c,\ \left| AC-BC\right|=\left| a-b\right|}\) oraz kąt \(\displaystyle{ B}\).
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, o 00:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
trojkat, konstrukcja
Wydaje mi się, że są tutaj dwa rozwiązania:
1. Jeśli od dłuższego odejmiemy \(\displaystyle{ |a-b|}\), to będziemy mieć trójkąt równoramienny.
2. Jeśli do krótszego dodamy \(\displaystyle{ |b-a|}\), to otrzymamy trójkąt równoramienny.
Rysujemy więc trójkąt równoramienny o boku \(\displaystyle{ AB=c}\) i kątach \(\displaystyle{ B=A=\beta}\).
Teraz jedno z ramion skracamy lub wydłużamy o \(\displaystyle{ |b-a|}\).
1. Jeśli od dłuższego odejmiemy \(\displaystyle{ |a-b|}\), to będziemy mieć trójkąt równoramienny.
2. Jeśli do krótszego dodamy \(\displaystyle{ |b-a|}\), to otrzymamy trójkąt równoramienny.
Rysujemy więc trójkąt równoramienny o boku \(\displaystyle{ AB=c}\) i kątach \(\displaystyle{ B=A=\beta}\).
Teraz jedno z ramion skracamy lub wydłużamy o \(\displaystyle{ |b-a|}\).
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
trojkat, konstrukcja
to powyżej jest źle
--edit--
rysujemy prostą \(\displaystyle{ l}\) przez punkt \(\displaystyle{ B}\) tworzącą z odcinkiem \(\displaystyle{ AB}\) kąt \(\displaystyle{ \beta}\)
na odcinku \(\displaystyle{ AB}\) odmierzamy punkt \(\displaystyle{ D}\) taki, że \(\displaystyle{ BD=\frac{c+|a-b|}{2}}\) (\(\displaystyle{ \spadesuit}\) zamiast dodawać \(\displaystyle{ |a-b|}\) można odjąć)
konstruujemy okrąg styczny do prostej \(\displaystyle{ l}\) i do odcinka \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\)
z punktu \(\displaystyle{ A}\) prowadzimy drugą styczną do tego okręgu, przecina ona prostą \(\displaystyle{ l}\) w punkcie \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ ABC}\) to szukany trójkąt (chyba że się okaże, że skonstruowany okrąg jest dopisany do trójkąta, wtedy trzeba w \(\displaystyle{ \spadesuit}\) odjąć \(\displaystyle{ |a-b|}\))
--edit--
rysujemy prostą \(\displaystyle{ l}\) przez punkt \(\displaystyle{ B}\) tworzącą z odcinkiem \(\displaystyle{ AB}\) kąt \(\displaystyle{ \beta}\)
na odcinku \(\displaystyle{ AB}\) odmierzamy punkt \(\displaystyle{ D}\) taki, że \(\displaystyle{ BD=\frac{c+|a-b|}{2}}\) (\(\displaystyle{ \spadesuit}\) zamiast dodawać \(\displaystyle{ |a-b|}\) można odjąć)
konstruujemy okrąg styczny do prostej \(\displaystyle{ l}\) i do odcinka \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\)
z punktu \(\displaystyle{ A}\) prowadzimy drugą styczną do tego okręgu, przecina ona prostą \(\displaystyle{ l}\) w punkcie \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ ABC}\) to szukany trójkąt (chyba że się okaże, że skonstruowany okrąg jest dopisany do trójkąta, wtedy trzeba w \(\displaystyle{ \spadesuit}\) odjąć \(\displaystyle{ |a-b|}\))