Skonstruuj trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Skonstruuj trójkąt
Skonstruuj trójkąt prostokątny
a)przeciwprostokątna dł \(\displaystyle{ 6 cm}\) i kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) takim,że \(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{2}{3}}\)
b)o jednej przyprostokątnej dł \(\displaystyle{ 3 cm}\) i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) takim,że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{2}{5}}\)
a)przeciwprostokątna dł \(\displaystyle{ 6 cm}\) i kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) takim,że \(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{2}{3}}\)
b)o jednej przyprostokątnej dł \(\displaystyle{ 3 cm}\) i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) takim,że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{2}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2012, o 20:53 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Skonstruuj trójkąt
a) Wyznaczamy długość jedenj przyprostokątnej znając sinus, a potem drugiej z tw. Pitagorasa.
b) Z cosinusa wyznacz długość przeciwprostokątnej, a potem dugiej przyprostokątnej.
Pozdrawiam!
b) Z cosinusa wyznacz długość przeciwprostokątnej, a potem dugiej przyprostokątnej.
Pozdrawiam!
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Skonstruuj trójkąt
No ale jak to jest możliwe? Rozumiesz treść zadania, znasz potrzebne informacje, a nie potrafisz sporządzić rysunku? Masz narysować trójkąt prostokątny i zaznaczyć na nim dane. Tego nie dajesz rady zrobić?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Skonstruuj trójkąt
wujomaro pisze:No ale jak to jest możliwe? Rozumiesz treść zadania, znasz potrzebne informacje, a nie potrafisz sporządzić rysunku? Masz narysować trójkąt prostokątny i zaznaczyć na nim dane. Tego nie dajesz rady zrobić?
Pozdrawiam!
zaznaczyć to mały problem,trzeba skonstruować
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Skonstruuj trójkąt
Czyli długości boków potrafisz obliczyć tak? Wiesz, że masz skonstruować trójkąt prostokątny, czyli należy skonstruować kąt prosty. Na jednym przedłużeniu odznaczyć jakąś długość(jeden bok) na drugim długość drugiego boku, a potem punkty połączyć.
Wiesz o co chodzi?
Pozdrawiam!
Wiesz o co chodzi?
Pozdrawiam!
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Skonstruuj trójkąt
wujomaro zaznacz przyprostokątną o długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\)
a) Narysuj kąt prosty (umiesz?). Masz już pierwszy wierzchołek trójkąta. Na jednym z ramion zaznacz \(\displaystyle{ a=4}\). Dostajesz drugi wierzchołek. Cyrkiel rozstaw na \(\displaystyle{ c=6}\), wbij go w koniec przyprostokątnej \(\displaystyle{ a}\) (drugi wierzchołek) i zakreśl łuk. Punkt przecięcia łuku i drugiej przyprostokątnej to trzeci wierzchołek trójkąta.
a) Narysuj kąt prosty (umiesz?). Masz już pierwszy wierzchołek trójkąta. Na jednym z ramion zaznacz \(\displaystyle{ a=4}\). Dostajesz drugi wierzchołek. Cyrkiel rozstaw na \(\displaystyle{ c=6}\), wbij go w koniec przyprostokątnej \(\displaystyle{ a}\) (drugi wierzchołek) i zakreśl łuk. Punkt przecięcia łuku i drugiej przyprostokątnej to trzeci wierzchołek trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Skonstruuj trójkąt
geniusz ! bardziej byś mi pomógł jak byś mógł tu wstawić fotke tegokropka+ pisze:wujomaro zaznacz przyprostokątną o długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\)
a) Narysuj kąt prosty (umiesz?). Masz już pierwszy wierzchołek trójkąta. Na jednym z ramion zaznacz \(\displaystyle{ a=4}\). Dostajesz drugi wierzchołek. Cyrkiel rozstaw na \(\displaystyle{ c=6}\), wbij go w koniec przyprostokątnej \(\displaystyle{ a}\) (drugi wierzchołek) i zakreśl łuk. Punkt przecięcia łuku i drugiej przyprostokątnej to trzeci wierzchołek trójkąta.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Skonstruuj trójkąt
Kropka+, skonstruowanie odcinka o długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}}\) jest jak najbardziej możliwe. Ale przyznaję, w tym wypadku Twój sposób jest o wiele szybszy i łatwiejszy.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!