W zadaniu pisze,że trzeba skonstruować kąt
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{5}}\)
b) \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{4}}\)
c) \(\displaystyle{ \sin \alpha = 0,6}\)
d) \(\displaystyle{ \ctg \alpha =0,5}\)
Konstrukcja w trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Konstrukcja w trygonometrii
Ostatnio zmieniony 9 paź 2012, o 20:50 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Konstrukcja w trygonometrii
proszę ciebie nie wnoś swoich przemyśleń,które wiadomo,że nie pomogą mi !
jestem tępy z konstrukcji i oczekuję wyczerpującej odp.
nie zaśmiecaj mi tematu
jestem tępy z konstrukcji i oczekuję wyczerpującej odp.
nie zaśmiecaj mi tematu
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Konstrukcja w trygonometrii
Najlepiej robi się to tak jak powiedział piasek101, z trójkąta prostokątnego. Czym jest sinus, cosinus, tangens i cotangens w trójkącie prostokątnym?
Pozdrawiam!
Będziemy podpowiadać, ale jeśli oczekujesz gotowca, to na nas nie licz.kyos pisze:proszę ciebie nie wnoś swoich przemyśleń,które wiadomo,że nie pomogą mi !
[...]
nie zaśmiecaj mi tematu
Pozdrawiam!
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Konstrukcja w trygonometrii
Wszystko idzie z definicji odpowiednich funkcji. Np:
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{1}{5}}\)
Czyli przyprostokątną naprzeciwko kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) oznaczamy jako \(\displaystyle{ x}\), a przeciwprostokątną jako \(\displaystyle{ 5x}\).
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{1}{5}}\)
Czyli przyprostokątną naprzeciwko kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) oznaczamy jako \(\displaystyle{ x}\), a przeciwprostokątną jako \(\displaystyle{ 5x}\).
Pozdrawiam!