Witam, mam problem z wyznaczeniem połaci dachu/rzutu dachu. Książki mówią o łatwiejszych przypadkach. Czy ktoś mógłby pomóc?
Załączam plik w dwg i jpg.
pozdrawiam
dwg:
Wyznacz połacie dachu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 10:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Wyznacz połacie dachu
Podziel to sobie na kwadraty prostokąty i trójkąty...
\(\displaystyle{ 100 \cdot 100 + 25 \cdot 25 +25 \cdot 35 +p}\)
gdzie p to pole trójkąta...
Pozdrawiam;) poradzisz sobie, a jak nie to dalej pisz nam;;)
Pozdrawiam, Światełko
To jest odnośnie rysunku z prawej strony, z lewej podobnie...
Możesz obliczyć z pitagorasa przeciw prostokątną i wykorzytsać wzór herona na pole trójkąta...
\(\displaystyle{ 100 \cdot 100 + 25 \cdot 25 +25 \cdot 35 +p}\)
gdzie p to pole trójkąta...
Pozdrawiam;) poradzisz sobie, a jak nie to dalej pisz nam;;)
Pozdrawiam, Światełko
To jest odnośnie rysunku z prawej strony, z lewej podobnie...
Możesz obliczyć z pitagorasa przeciw prostokątną i wykorzytsać wzór herona na pole trójkąta...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 10:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz połacie dachu
Przepraszam ale nie zrozumiałem idei całego pomysłu. Książki piszą, że należy najpierw powyznaczać dwusieczne kątów wypukłych, później wklęsłych a następnie w miarę logicznie połączyć to prostymi.
Co ma do tego podział na części? Ja nie chcę liczyć powierzchni tych figur.
Co ma do tego podział na części? Ja nie chcę liczyć powierzchni tych figur.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Wyznacz połacie dachu
Aaa powiedzmy że to ja chyba Cię nie zrozumiałam;P powiedzmy ten po prawej to jakby z lotu ptaka a ten po lewej tak z profilu tak? i to jest takie 3D tak?;)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 10:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz połacie dachu
ok problem rozwiązany.
To była gejometria wykreślna z kierunku architektura i urb.
Dla potomnych rozwiązanie. Co roku pojawia się na egzaminie w krk. Ja na tym oblałem.
To była gejometria wykreślna z kierunku architektura i urb.
Dla potomnych rozwiązanie. Co roku pojawia się na egzaminie w krk. Ja na tym oblałem.