konstrukcja trójkąta i Tales

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

konstrukcja trójkąta i Tales

Post autor: Galactico »

Hey! Mam problem z zadaniem z książki pod tytułem "Matematyka Klasa 2. Podręcznik dla Liceum Ogólnokształcącego" autorstwa Macieja Bryńskiego, Norberta Dróbki i Karola Szymańskiego. Oto treść:

Zad.: Dane są odcinki \(\displaystyle{ k, l, m}\). Zbuduj trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym dwusieczna kąta \(\displaystyle{ C}\) dzieli bok \(\displaystyle{ AB}\) na odcinki \(\displaystyle{ AD=k}\) i \(\displaystyle{ BD=l}\), a ponadto \(\displaystyle{ BC+CA=m}\)

Z góry dzięki!
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

konstrukcja trójkąta i Tales

Post autor: wb »

Na podstawie twierdzenia o dwusiecznej w trójkącie, jeśli podzielisz odcinek o długości m w stosunku k:l, to otrzymasz dwa pozostałe boki trójkąta ABC - AC i BC (oprócz AB, którym jest k+l),
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

konstrukcja trójkąta i Tales

Post autor: Galactico »

Wielkie dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ