podział kąta

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

podział kąta

Post autor: withdrawn »

Czy kąt \(\displaystyle{ 120^{o}}\) można podzielić przy pomocy cyrkla i linijki na \(\displaystyle{ 3, 5, 15}\) równych części?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

podział kąta

Post autor: ares41 »

Rozważ rozkładalność wielomianu \(\displaystyle{ 4x^3-3x-\cos 120^{\circ}}\) w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{Q}(\cos 120^{\circ})}\)
BlueSky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 11 cze 2011, o 20:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 31 razy

podział kąta

Post autor: BlueSky »

W ten sposób byśmy pokazali, że można/nie można wykonać trysekcji kąta, a jak zrobić z podziałem na 5 i 15 równych części?
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

podział kąta

Post autor: marcinz »

Zauważmy, że kąt \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{3}}\) jest konstruowalny (gdybyśmy go na początku nie mieli). Podział na \(\displaystyle{ 5}\) części dałby kąt \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{15}}\), natomiast na 15 części dałby kąt \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{45}}\), a to oznaczałoby, że konstruowalne są \(\displaystyle{ 15-,45-}\)kąt foremny odpowiednio (wystarczy rozważyć kąt o wierzchołku w środku tego wielokąta i ramionach poprowadzonych do sąsiednich wierzchołków). Wiadomo, że \(\displaystyle{ n-}\)kąt foremny jest konstruowalny dokładnie wtedy, gdy \(\displaystyle{ n>2}\) oraz \(\displaystyle{ n=2^a p_1 p_2\ldots p_r}\), gdzie \(\displaystyle{ a\geq 0,r\geq 0}\) oraz \(\displaystyle{ p_1,\ldots,p_r}\) są różnymi liczbami pierwszymi Gaussa.
BlueSky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 11 cze 2011, o 20:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 31 razy

podział kąta

Post autor: BlueSky »

Wyszło mi, że trysekcja jest niewykonalna, pięciosekcja jest wykonalna (bo można skonstruować 15-kąt foremny, bo \(\displaystyle{ 15=3 \cdot 5}\)), na 15 części go nie można podzielić, bo nie można skonstruować 45-kąta foremnego. Czy dobrze myślę?
ODPOWIEDZ