Również Talesa twierdzenie, skonstruowanie odcinka

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
great
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 gru 2011, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 27 razy

Również Talesa twierdzenie, skonstruowanie odcinka

Post autor: great »

Dane są odcinki, których długości są równe \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) (\(\displaystyle{ a > b}\)). Skonstruuj odcinek, którego długość będzie równa:
b)\(\displaystyle{ \frac{b ^{2} }{a}}\)

Pomożecie?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, o 12:28 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Również Talesa twierdzenie, skonstruowanie odcinka

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ x = \frac{b^2}{a} \\
\frac{x}{b} = \frac{b}{a}}\)


Skonstruuj trójkąt prostokątny, w którym \(\displaystyle{ b}\), to wysokość opuszczona na przeciwprostokątną.
great
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 gru 2011, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 27 razy

Również Talesa twierdzenie, skonstruowanie odcinka

Post autor: great »

A mógłbyś tak prowizorycznie narysować jak to ma wyglądać? Szczerze to w ogóle nie ogarniam twierdzenia Talesa (nie byłem obecny na lekcjach), więc trudno mi zrozumieć o co chodzi. Będę bardzo wdzięczny.
ODPOWIEDZ