Mam problem z takim zadaniem:
Skonstruuj trójkąt symetryczny do danego trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ ABC}\) (kąt prosty to \(\displaystyle{ BAC}\)) względem jednej a następnie drugiej przyprostokątnej:
a) Czy figura otrzymana z trzech trójkątów jest wypukła?
b) Udowodnij że prosta \(\displaystyle{ B'C'}\) gdzie \(\displaystyle{ B'}\) to obraz punktu \(\displaystyle{ B}\) a \(\displaystyle{ C'}\) obraz punktu \(\displaystyle{ C}\), jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ BC}\)
Konkretnie mam problem z podpunktem b, jak można to udowodnić?
Trójkąt prostokątny- symetria
- gaito
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 18:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Trójkąt prostokątny- symetria
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 15:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami[latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 26 razy
Trójkąt prostokątny- symetria
Trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ AB'C'}\) są przystające, więc \(\displaystyle{ \angle BCA= \angle AC'B'}\).
- gaito
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 18:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Trójkąt prostokątny- symetria
Bardzo dziękuję:)
Mam jeszcze jedno pytanie prawie ta sama kategoria więc nie będę wrzucać nowego tematu:
Mamy przekształcenie \(\displaystyle{ P\left\{ x'=-2y ; y'=2x\right\}}\) trzeba znaleźć jego punkty stałe- jak to zrobić?
Mam jeszcze jedno pytanie prawie ta sama kategoria więc nie będę wrzucać nowego tematu:
Mamy przekształcenie \(\displaystyle{ P\left\{ x'=-2y ; y'=2x\right\}}\) trzeba znaleźć jego punkty stałe- jak to zrobić?