Suma wektorów
Suma wektorów
Do końca wektora a zaczep początek wektora b, zaś do końca wektora b zaczep początek wektora c, a nakońcu połącz początek wektora a z końcem wektora c i otrzymasz wektor będący sumą wektorów a, b, c - metoda graficzna.
Metoda analityczna:
\(\displaystyle{ \vec{a} + \vec{b} + \vec{c} = \left[ a _{x} + b _{x} + c _{x}; \ a _{x} + b _{x} + c _{x} \right] = \left[ 0 + 3 + 3; \ -2 +0 + 2\right] = \left[ 6; \ 0\right]}\)
Metoda analityczna:
\(\displaystyle{ \vec{a} + \vec{b} + \vec{c} = \left[ a _{x} + b _{x} + c _{x}; \ a _{x} + b _{x} + c _{x} \right] = \left[ 0 + 3 + 3; \ -2 +0 + 2\right] = \left[ 6; \ 0\right]}\)