Skonstruuj prostoka ABCD

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
5artos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy

Skonstruuj prostoka ABCD

Post autor: 5artos »

Witam prosił bym o pomoc w takim zadanku:

Dany jest prsotokąt ABCD w którym |AB|=|CD| |AD|=|BC| (|AB|>|AD|) Skonstruuj NA boku CD takie punkty X i Y by |AX|=|XY|=|YB|
Edek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2007, o 22:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrołęka

Skonstruuj prostoka ABCD

Post autor: Edek1988 »

trochę trudno wytłumaczyć zadanie z konstrukcji, gdy nie można narysować tej konstrukcji. narysuj prostokat ABCD.Zaznacz punkt M, który jest środkiem boku CD.Poprowadź prostą MB i obierz na niej taki punkt E, aby |CE| = |CD|.Przez punkt B poprowadź prostą równoległą do prostej CE. punkt przecięcia tej prostej z bokiem CD prostokata oznacz przez X. punkt X jest obrazem punktu Y w symetrii względem M. Teraz już kosmetyka. Wykaż, że X i Y to szukane punkty. Skorzystaj z tw. Talesa , który zastosuj do kąta BMC i prostych YB i CE. otrzymasz
|MY|:||YB|=|MC|:|CE|=�.Stąd wynika, że |XY|=|YB|. W taki sama sposób wykonujemy |XY|=|AX|.
Możesz mieć z tym zadaniem problem. To jest bardzo trudne zadanie!
ODPOWIEDZ