konstruowalność kątów

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
bogus89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 6 lis 2009, o 22:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

konstruowalność kątów

Post autor: bogus89 »

które z tych kątów są konstruowalne i dlaczego?
a) \(\displaystyle{ \frac{\pi}{50}}\);

b)\(\displaystyle{ \frac{\pi}{51}}\);

c)\(\displaystyle{ \frac{\pi}{64}}\);

d)\(\displaystyle{ \frac{\pi}{65}}\);

e)\(\displaystyle{ 9 ^{o}}\)
szw1710

konstruowalność kątów

Post autor: szw1710 »

Kąt c) na pewno da się skonstruować, gdyż wystarczy połowić kąt półpełny. Potrzeba sześciu połowień.

Dalsze przykłady - konstrukcja wskazanego kąta jest równoważna konstrukcji odpowiedniego wielokąta foremnego. Zobacz jakie wielokąty foremne da się skonstruować.
ODPOWIEDZ