wiedząc, że \(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{3}{4} \wedge \alpha \in \left( \pi , \frac{3}{2} \pi \right)}\)
a) Wyznacz konstrukcyjnie kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
b) Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
konstrukcyjne wyznaczanie kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 22:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
konstrukcyjne wyznaczanie kąta
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, o 20:17 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
konstrukcyjne wyznaczanie kąta
a)
W układzie współrzędnych poprowadź prostą \(\displaystyle{ x=-3}\)
Ze środka układu zakreśl okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 4}\)
W III ćwiartce otrzymasz punkt \(\displaystyle{ A}\) przecięcia okręgu z prostą.
Poprowadź półprostą \(\displaystyle{ OA}\) i zaznacz kąt (ramię początkowe kąta, do dodatnia półoś OX)
W układzie współrzędnych poprowadź prostą \(\displaystyle{ x=-3}\)
Ze środka układu zakreśl okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 4}\)
W III ćwiartce otrzymasz punkt \(\displaystyle{ A}\) przecięcia okręgu z prostą.
Poprowadź półprostą \(\displaystyle{ OA}\) i zaznacz kąt (ramię początkowe kąta, do dodatnia półoś OX)