Dane są wektory :
\(\displaystyle{ \vec{a}=[1,1]}\)
\(\displaystyle{ \vec{b}=[-1,2]}\)
\(\displaystyle{ \vec{c}=[2,5]}\)
Dobrać tak liczby : \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) ,aby z wektorów \(\displaystyle{ \alpha\vec{a}}\) , \(\displaystyle{ \beta\vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c}}\)można było zbudować trójkąt.
Zbuduj trójkąt
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Zbuduj trójkąt
Wystarczy dobrać takie liczby \(\displaystyle{ \alpha,\,\beta}\) aby zachodziła równość \(\displaystyle{ \alpha\vec{a}+\beta\vec{b}+\vec{c}=\vec{0}}\) (zastanów się dlaczego)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 gru 2006, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 13 razy
Zbuduj trójkąt
To nie jest do końca pomoc
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 15:04 ]
Może mi ktoś napisać czy dobrze to zrobiłem ?
\(\displaystyle{ \alpha[1;1]+\beta[-1;2]+[2;5]=0}\)
z czego wyszedł mi układ równań ::\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}1\alpha-1\beta=-2\\1\alpha+2\beta=-5\end{array}}\)
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 15:22 ]
Sprawdziłem na wykresie -> wyszedł mi trójkąt -> juz nie potrzeba pomocy.
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 15:04 ]
Może mi ktoś napisać czy dobrze to zrobiłem ?
\(\displaystyle{ \alpha[1;1]+\beta[-1;2]+[2;5]=0}\)
z czego wyszedł mi układ równań ::\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}1\alpha-1\beta=-2\\1\alpha+2\beta=-5\end{array}}\)
[ Dodano: 1 Styczeń 2007, 15:22 ]
Sprawdziłem na wykresie -> wyszedł mi trójkąt -> juz nie potrzeba pomocy.
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Zbuduj trójkąt
To nie jest pomoc? A co to jest? Pomocą nie byłoby raczej rozwiązanie zadania. Ale widzę, że sobie już sam poradziłeś więc się nie czepiam.