konstrukcja kąta
- patryk_bergiel
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
konstrukcja kąta
Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Zbuduj kąt \(\displaystyle{ \alpha\in (0^o, 90^o)}\), dla którego:
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2}{ \sqrt{5} }}\)
b) \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2 \sqrt{2} }}\)
c) \(\displaystyle{ \tg \alpha = \sqrt{7}}\)
d) \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{4}{ \sqrt{6} }}\)
Zbuduj kąt \(\displaystyle{ \alpha\in (0^o, 90^o)}\), dla którego:
a) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2}{ \sqrt{5} }}\)
b) \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2 \sqrt{2} }}\)
c) \(\displaystyle{ \tg \alpha = \sqrt{7}}\)
d) \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{4}{ \sqrt{6} }}\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 19:51 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Między tagami
- patryk_bergiel
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- patryk_bergiel
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- patryk_bergiel
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
konstrukcja kąta
b) \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2 \sqrt{2} }= \frac{b}{c}}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
\(\displaystyle{ c= 2\sqrt{2}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a^2=c^2-b^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=( 2\sqrt{2} )^2-1^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=8-1}\)
\(\displaystyle{ a^2=7}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{a}{c} = \frac{ \sqrt{7} }{2 \sqrt{2} }=...}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{a}{b}=...}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{b}{a} =...}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
\(\displaystyle{ c= 2\sqrt{2}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a^2=c^2-b^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=( 2\sqrt{2} )^2-1^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=8-1}\)
\(\displaystyle{ a^2=7}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{a}{c} = \frac{ \sqrt{7} }{2 \sqrt{2} }=...}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{a}{b}=...}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{b}{a} =...}\)
- patryk_bergiel
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
konstrukcja kąta
a ten przykład c jak obliczyć bo tam jest tylko podane \(\displaystyle{ \sqrt{7}}\)
- patryk_bergiel
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy