liczba przekatnych wielokąta wypukłego o n bokach
liczba przekatnych wielokąta wypukłego o n bokach
Proponuje zrobic z kombinacji. Mamy \(\displaystyle{ n}\) wiecholkow.
Teraz liczba mozliwych polaczen pomiedzy nimi \(\displaystyle{ {n\choose 2}}\).
Od tego nalezy jeszcze odjac \(\displaystyle{ n}\), bo to liczba bokow a nas interesuja same przekatne.
Czyli \(\displaystyle{ d = {n\choose 2}-n=\frac{n!}{2(n-2)!}-n =\frac{n(n-3)}{2}}\)
Teraz liczba mozliwych polaczen pomiedzy nimi \(\displaystyle{ {n\choose 2}}\).
Od tego nalezy jeszcze odjac \(\displaystyle{ n}\), bo to liczba bokow a nas interesuja same przekatne.
Czyli \(\displaystyle{ d = {n\choose 2}-n=\frac{n!}{2(n-2)!}-n =\frac{n(n-3)}{2}}\)