odcinek podzielony w stosunku 5:4:1. jak liczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 6 razy
odcinek podzielony w stosunku 5:4:1. jak liczyć?
Mam odcinek AB długości 30.Jak obliczać poszczególne odcinki jesli jest podzielony punktami C i D np w stostunku 5:4:1 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
odcinek podzielony w stosunku 5:4:1. jak liczyć?
\(\displaystyle{ 5:4:1}\)
I odcinek \(\displaystyle{ \frac{5}{5+4+1} \cdot 30}\)
II odcinek \(\displaystyle{ \frac{4}{5+4+1} \cdot 30}\)
III odcinek \(\displaystyle{ \frac{1}{5+4+1} \cdot 30}\)
I odcinek \(\displaystyle{ \frac{5}{5+4+1} \cdot 30}\)
II odcinek \(\displaystyle{ \frac{4}{5+4+1} \cdot 30}\)
III odcinek \(\displaystyle{ \frac{1}{5+4+1} \cdot 30}\)