Konstrukcja stycznej

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Milena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2006, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 24 razy

Konstrukcja stycznej

Post autor: Milena »

Mam skonstruować styczną do okręgu o środku O przechodzącą przez punkt B jeśli:

a) OB = pierwiastek z 3 razy r
b) OB = 2,5 razy pierwiastek z 2 razy r

Chcę to zrobić w ten sposób:

a) za r obrać odcinek o długości 2cm. Narysować trójkąt równoboczny o bokach równych r i z tego trójkąta wyznaczyć pierwiastek z 3. Następnie ten odcinek odłożyć 2 razy bo r =2.

b) za r obrać odcinek 1 cm. Następnie z kwadratu ( a = 1) wyznaczyć odcinek pierwiastek z dwóch. Powstały odcinek odłożyć 2,5 raza.

Bardzo proszę o wyprowadzenie mnie z błędu jeśli robię źle.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Konstrukcja stycznej

Post autor: Zlodiej »

Dobrze myślisz jeśli chodzi o konstrukcje odcinków OB z podpunktów a), b).

Natomiast w treści jest konstrukcja stycznej do okręgu. Potrafisz to zrobić ?
Milena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 19 paź 2006, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 24 razy

Konstrukcja stycznej

Post autor: Milena »

Tak. Potrafie
Dzięki
ODPOWIEDZ