Jednokładność-znajdowanie punktów.

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
C@rn@ge
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Jednokładność-znajdowanie punktów.

Post autor: C@rn@ge »

Dane są punkty O i X oraz niezerowe odcinki m i n (m>n. Znajdź punkty:

\(\displaystyle{ J_{0}^{ \frac{m}{n} }(X)}\).

Prosiłbym o wytłumaczenie jak to narysować. Dokonałem przekształcenia:

\(\displaystyle{ {\vec{OX'}}= \frac{m}{n} \cdot\vec{OX}\;\; \Leftrightarrow \;\; \frac{\vec{OX'}}{\vec{OX}}= \frac{m}{n}}\) i teraz nie umiem tego narysować. Prosiłbym o krótkie wyjaśnienie. Czy mam poprostu obrać jakieś odcinki m i n i potem zastosować tw. Talesa?
ODPOWIEDZ