Skonstruuj odcinki o dlugościach:
\(\displaystyle{ a) \sqrt{10}cm, \sqrt{13}cm, \sqrt{40}cm}\)
\(\displaystyle{ b) \sqrt{15}cm, \sqrt{7}cm, \sqrt{119}cm}\)
Wskazówka:\(\displaystyle{ 10=3 ^{2}+1 ^{2} , 15=4 ^{2}-1 ^{2}}\)
Tak to moze bym ogarnął, ale te podpowiedzi mnie zmyliły .
Skonstruuj odcinek
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Skonstruuj odcinek
Może te podpowiedzi należałoby napisać tak:
\(\displaystyle{ (\sqrt{10})^{2}=3^{2}+1^{2}}\)
Teraz wystarczy skojarzyć to z tw. Pitagorasa i zbudować trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 3 i 1. Wówczas długość przeciwprostokątnej jest równa ....?
\(\displaystyle{ (\sqrt{10})^{2}=3^{2}+1^{2}}\)
Teraz wystarczy skojarzyć to z tw. Pitagorasa i zbudować trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 3 i 1. Wówczas długość przeciwprostokątnej jest równa ....?