Konstrukcja trójkąta z danych wysokości lub dwusiecznych

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
mrcn4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Konstrukcja trójkąta z danych wysokości lub dwusiecznych

Post autor: mrcn4 »

Czy jedna lub druga konstrukcja jest możliwa w ogólnym przypadku?


Co do konstrukcji trójkąta mając dane wysokości, udało mi się zauważyć, że
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ah_{1} = \frac{1}{2} bh_{2} = \frac{1}{2} ch_{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{h1} = \frac{b}{h2} = \frac{c}{h3}}\) ,
więc boki są proporcjonalne do odwrotności długości wysokości.
Rysuję trójkąt z odwrotności wysokości - jest on podobny do trójkąta do skonstruowania, po przedłużeniu jego wysokości otrzymujemy potrzebny trójkąt.

Jednak warunkiem tej konstrukcji jest spełnienie przez wysokości warunku trójkąta (przykładowo dla wysokości 'wysokiego' trójkąta równoramiennego nie jest ona spełniona)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Konstrukcja trójkąta z danych wysokości lub dwusiecznych

Post autor: anna_ »

mrcn4 pisze: \(\displaystyle{ \frac{a}{h1} = \frac{b}{h2} = \frac{c}{h3}}\)
Mogę wiedzieć jak do tego doszedłeś?
mrcn4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Konstrukcja trójkąta z danych wysokości lub dwusiecznych

Post autor: mrcn4 »

nmn pisze:
mrcn4 pisze: \(\displaystyle{ \frac{a}{h1} = \frac{b}{h2} = \frac{c}{h3}}\)
Mogę wiedzieć jak do tego doszedłeś?
Oczywisty błąd z mojej strony.
\(\displaystyle{ a=\frac{2P}{h1}, b=\frac{2P}{h2}, c=\frac{2P}{h3}}\), więc:
\(\displaystyle{ a:b:c}\) ma się jak \(\displaystyle{ \frac{1}{h1}:\frac{1}{h2}:\frac{1}{h3}}\)

Chodziło o:
mrcn4 pisze: boki są proporcjonalne do odwrotności długości wysokości.
Jedynie zapis się nie udał
ODPOWIEDZ