Dwa trawniki są figurami podobnymi w skali k=2 . Na obsianie mniejszego trawnika zużyto 1,5 kg nasion. Ile kilogramów nasion należy kupić aby obsiać większy trawnik?
proszę o pomoc
figury podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 14:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
figury podobne
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa, więc większy trawnik ma pole 4 razy większe od pola mniejszego trawnika.
\(\displaystyle{ 4 \cdot 1,5=6}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 1,5=6}\)