równanie symetralnej
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
równanie symetralnej
mam dwa okręgi; \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 4x+6y+12=0 oraz (x+2)^{2}+(y-5)^{2}=10}\) .musze napisać równanie symetralnej odcinka łączącego środki tych okręgów.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
równanie symetralnej
znajdz współrżedne środków tych okręgów
A=(x1,y1) B=(x2,y2) , znajdziedz współrzędne Srodka odcinka AB - punkt C=(x3,y3)
napisz prostą przechodzące przez te dwa punkty A i B- wyjdzie y=a1x+b1
potem robisz prostą prostopadła "k" : zalezność a1 *a2===-1
k: y= a2x+b2 za x i y podstawiasz współrzędne punktu C i masz b2
A=(x1,y1) B=(x2,y2) , znajdziedz współrzędne Srodka odcinka AB - punkt C=(x3,y3)
napisz prostą przechodzące przez te dwa punkty A i B- wyjdzie y=a1x+b1
potem robisz prostą prostopadła "k" : zalezność a1 *a2===-1
k: y= a2x+b2 za x i y podstawiasz współrzędne punktu C i masz b2