Właśnie sobie czytam "Co to jest matematyka ? Couranta i Robbinsa no i mam dylemat.
Jestem na indukcji i jest przykład.
Można stwierdzać, że "kreśląc \(\displaystyle{ n}\) prostych na płaszczyźnie podzielimy ją na nie więcej niż \(\displaystyle{ 2 ^{n}}\) części".
No i tak:
\(\displaystyle{ n=1}\) oczywistość.
\(\displaystyle{ n=2}\) można dać równolegle i wtedy na 3 a jak przecinają się to na 4. Też spox.
\(\displaystyle{ n=3}\) I tu mam problem gdyż nie mogę jakoś otrzymać \(\displaystyle{ 2 ^{3}}\) czyli 8 części płaszczyzny. Max udaje się 7.
Potem jest coraz gorzej nie da się już dotrzeć do granicy \(\displaystyle{ 2 ^{n}}\).
Jest ktoś w stanie narysować to tak, żeby 3 proste podzieliły płaszczyzne na 8 części bo mi się wydaje że to niemożliwe.
Wiadomo twierdzenie jest prawdziwe gdyż jest nie więcej niż jednak chyba powinna być możliwość tak skonstruowania, żeby osiągnąć maximum.
Podział płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Podział płaszczyzny
Nie, nie powinno być takiej możliwości. "Nie więcej niż" znaczy "tyle samo lub mniej". A \(\displaystyle{ 7}\) to ewidentnie jest "tyle samo lub mniej" niż \(\displaystyle{ 8}\).SzopenPL pisze:jest nie więcej niż jednak chyba powinna być możliwość tak skonstruowania, żeby osiągnąć maximum.
Przy okazji - maksymalna ilość części na jakie może podzielić płaszczyznę \(\displaystyle{ n}\) prostych to \(\displaystyle{ \frac{n(n+1)}{2}+1}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 6 lut 2010, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MD
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Podział płaszczyzny
No ten co podałeś jest lepszy bo mówi nam na ile maxymalnie podzielimy a nie tak jak tam.
To tak jakbym powiedział w pierwszym koszyku mam 3 jabłka, a w drugim 2, ile mam razem jabłek.
I moja odpowiedź brzmiała by, mniej niż 1000. Odpowiedz dobra jednak niezbyt precyzyjna, a przecież precyzja w matematyce to coś bardzo ważnego
PS: Właśnie dlatego, są wydawane nowe wydania oraz poprawki
Dobra dzięki pozdrawiam.
To tak jakbym powiedział w pierwszym koszyku mam 3 jabłka, a w drugim 2, ile mam razem jabłek.
I moja odpowiedź brzmiała by, mniej niż 1000. Odpowiedz dobra jednak niezbyt precyzyjna, a przecież precyzja w matematyce to coś bardzo ważnego
PS: Właśnie dlatego, są wydawane nowe wydania oraz poprawki
Dobra dzięki pozdrawiam.