Zbuduj odcinek

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Zbuduj odcinek

Post autor: nogiln »

Mając dany odcinek \(\displaystyle{ a}\) skonstruuj odcinek \(\displaystyle{ z=a \sqrt{8}}\).


\(\displaystyle{ a \sqrt{8}=2a\sqrt{2}}\)

Narysowałbym kwadrat o boku \(\displaystyle{ a}\) , wtedy otrzymuję przekątną równą \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\) , która jest dwa razy krótsza od szukanego boku\(\displaystyle{ z}\)

Czy dobrze kombinuję?
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Zbuduj odcinek

Post autor: meninio »

Bardzo dobrze kombinujesz. Przedłuż potem odcinek i cyrklem odłóż drugą część.
ODPOWIEDZ