styczna do wykresu

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
sławek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

styczna do wykresu

Post autor: sławek1988 »

nie pamiętam już jak się dokładnie robiło takie zadania ze stycznymi:

trzeba napisać równanie stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=2x-x^{2}}\) która jest równoległa do osi OX

Jakby ktoś mógł to w miare dokładnie opisać bo musze się nauczyć rozwiązywac zadanie tego typu to będzie miło
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

styczna do wykresu

Post autor: Lady Tilly »

Będzie to prosta liniowa o wzorze y=ax+b z tej przyczyny, że jest równoległa do osi OX to wtedy a=0 więc ma postać y=b czyli jest to odpowiednik współrzędnej wierzchołka paraboli y=2x-x� czyli y=1
ODPOWIEDZ