Witam
Nie znalazłem na forum takiego tematu, albo źle szukałem.
Chcę podzielić odcinek w stosunku powiedzmy \(\displaystyle{ \sqrt{5} : \sqrt{7}}\).
Pomyslałem, że może podniesienie obu do kwadratu będzie rozwiązaniem, ale długości raczej się nie zgadzają potem (cały odcinek,a te częsci).
Może ktoś mnie naprowadzić?
Pozdrawiam
Podział odcinka (liczby niewymierne)
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Podział odcinka (liczby niewymierne)
serio 71 lat ? jezeli nie to zmien sobie...
ja proponowalbym po prostu zbudowac odcinki \(\displaystyle{ \sqrt{5} i \sqrt{7}}\) korzystajac z tw Pitagrasa a nastepnie postapic podobnie jak w przypadku podzialu odcinka w odpowiednim stosunku (to juz mozesz znalesc na forum lub w google wpisac)
ja proponowalbym po prostu zbudowac odcinki \(\displaystyle{ \sqrt{5} i \sqrt{7}}\) korzystajac z tw Pitagrasa a nastepnie postapic podobnie jak w przypadku podzialu odcinka w odpowiednim stosunku (to juz mozesz znalesc na forum lub w google wpisac)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 1 sty 2010, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 7 razy
Podział odcinka (liczby niewymierne)
własnie problem tkwi w tym, że chciałbym tak podzielić odcinek bez względu na długość. Konstrukcyjnie. Tak jak np w stosunku 4:5, dziele na 5 czesci i sprawa jest prosta..
[ed] juz doszedłem do tego. Ale dzięki za pomoc
[ed] juz doszedłem do tego. Ale dzięki za pomoc