Pole równoległoboka

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
aaaaaaa1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2009, o 20:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Pole równoległoboka

Post autor: aaaaaaa1122 »

Jeżeli wyliczyłam,boki równoległoboku
a=6
b=4
a przekątna:d=2\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)

To jak obliczysz wysokość aby obliczyć pole?

Przekątna podzieli równoległobok na 2 takie same trójkąty,więc obliczając pole 1 i mnożąc razy 2 wyjdzie pole równoległoboku?

krótsza przekątna jest prostopadła do krótszego boku
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Pole równoległoboka

Post autor: maise »

aaaaaaa1122 pisze: krótsza przekątna jest prostopadła do krótszego boku
czyli jest też jedną z wysokości
ODPOWIEDZ