miara kątów wewn.

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
smille
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lis 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

miara kątów wewn.

Post autor: smille »

Suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego jest równa 1800. Wynika stąd, że liczba
boków tego wielokąta jest równa:
A. 5 B. 7 C. 10 D. 12
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

miara kątów wewn.

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180^o = 1800^o}\)

\(\displaystyle{ n = \frac{1800}{180} + 2 = 12}\)
ODPOWIEDZ