Równość kąta ostrego

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Kamilo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Równość kąta ostrego

Post autor: Kamilo18 »

Czesc

Mam problem z zadaniem:


Wykaż ,że dla każdego kąta ostrego a zachodzi równość:

( 1 + tg a ) ( 1 - ctg a ) = tg a - ctg a


I jak to rozwiązać? Jeżeli macie czas to prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Równość kąta ostrego

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ ( 1 + tg a ) ( 1 - ctg a )=1-ctg a+tg a - tg a \cdot ctg a = 1-ctg a+tg a - 1= tg a - ctg a}\)
ODPOWIEDZ