Konstrukcja odcinka

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Konstrukcja odcinka

Post autor: Lbubsazob »

Jak skonstruować odcinek o długości \(\displaystyle{ \sqrt{4a ^{2}-b ^{2} }}\), gdzie a i b są długościami odcinków i b<2a?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Konstrukcja odcinka

Post autor: anna_ »

1. Kreślisz proste prostopadłe (O - punkt przecięcia prostych)
2. Z punktu O kreślisz okrąg o promieniu równym \(\displaystyle{ b}\) (na np poziomej prostej zaznaczasz punkt \(\displaystyle{ A}\) (w tym miejscu gdzie okrąg przeciął tą poziomą prostą))
3. Z punktu \(\displaystyle{ A}\) kreślisz okrąg o promieniu \(\displaystyle{ 2a}\) ( przetnie on pionową prostą w punkcie \(\displaystyle{ B}\))
4. Łączysz punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) ( to szukany odcinek)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Konstrukcja odcinka

Post autor: Lbubsazob »

Ten odcinek co wyjdzie, to jest właśnie pierwiastek z \(\displaystyle{ 4a^{2}-b^{2}}\) ?
Jedyny odcinek, jaki konstruowaliśmy na lekcji, to był o długości\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), więc nie mam pojęcia jak to zrobić... Te zadania są z matur rozszerzonych, a my robimy tylko podstawę ;(
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Konstrukcja odcinka

Post autor: anna_ »

Odcinek AB to będzie odcinek równy \(\displaystyle{ \sqrt{4a ^{2}-b ^{2} }}\). Wynika to z twierdzenia Pitagorasa.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Konstrukcja odcinka

Post autor: Lbubsazob »

No przecież...
Ja już nie myślę logicznie, tłukę te zadania w niezliczonych ilościach, a potem mm jakieś zatracenie umysłu ;/
ODPOWIEDZ