Jak zkonstruować odcinek a*a?

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
g.osi.a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 sty 2006, o 17:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Jak zkonstruować odcinek a*a?

Post autor: g.osi.a »

Jak zbudować odcinek |x|=(|a|*|a|)/(|b|*|b|) mając odcinki |a| i |b|??
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Jak zkonstruować odcinek a*a?

Post autor: Rogal »

\(\displaystyle{ |x| = \frac{|a| |a| }{|b| |b|} \\ \frac{|x| |b|}{|a|} = \frac{|a|}{|b|} \\ \frac{|x|}{\frac{|a|}{|b|}} = \frac{|a|}{|b|}}\)
I twierdzenie Talesa.
g.osi.a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 sty 2006, o 17:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Jak zkonstruować odcinek a*a?

Post autor: g.osi.a »

Ale nie dokońca wiem jak to przedstawić na płaszczyźnie, prosze pomóżcie, bo moj brat jutro z tego pisze sprawdzian.

Po naradzie z rogalem doszlismy do wniosku, ze szukamy odcinka b/a , ale ja dalej nie wiem jak to zrobić.

Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Jak zkonstruować odcinek a*a?

Post autor: g »

przeciez ta konstrukcja jest niemozliwa, bo potega jednostki sie nie zgadza - po lewej 1, po prawej 0.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Jak zkonstruować odcinek a*a?

Post autor: Rogal »

To chyba dlatego nie wiem, jak to skonstruować : D
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Jak zkonstruować odcinek a*a?

Post autor: Sir George »

g pisze:przeciez ta konstrukcja jest niemozliwa, bo potega jednostki sie nie zgadza - po lewej 1, po prawej 0.
hmm, tak nie do końca... Wszystko zależy od tego, czy mamy dany odcinek długości 1...
Jeśli tak, to z tw. Talesa (i odpowiedniej konstrukcji) mamy możliwość skonstruowania odcinka o długości \(\displaystyle{ \fontsize{2} |a|/|b|}\). Bez danego odcinka jednostkowego taka konstrukcja jest rzeczywiście niemożliwa....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Jak zkonstruować odcinek a*a?

Post autor: g »

Sir George pisze:Wszystko zależy od tego, czy mamy dany odcinek długości 1...
wystarczy tresc przeczytac, zeby sie dowiedziec, ze nie mamy.
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Jak zkonstruować odcinek a*a?

Post autor: Sir George »

g pisze:Sir George napisał/a:
Wszystko zależy od tego, czy mamy dany odcinek długości 1...

wystarczy tresc przeczytac, zeby sie dowiedziec, ze nie mamy.
Ba... jakoś tam nie widzę słowa "tylko"...
ODPOWIEDZ