oblicz miarę kątow

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

oblicz miarę kątow

Post autor: magdalena2108 »

Dane są dwa kąty przyległe, z których jeden jest o 22 stopnie mniejszy od drugiego. Obliczyć miary tych kątów?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

oblicz miarę kątow

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x}\) - I kąt
\(\displaystyle{ x+22^o}\) - II kąt
\(\displaystyle{ x+x+22^o=180^o}\)
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

oblicz miarę kątow

Post autor: magdalena2108 »

proszę o pomoc, wiem że to zadanie jest banalne ale mi to nic nie wychodzi
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

oblicz miarę kątow

Post autor: anna_ »

Chyba potrafisz rozwiązać równanie liniowe z jedną niewiadomą.
magdalena2108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 5 lis 2009, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jarosław

oblicz miarę kątow

Post autor: magdalena2108 »

Tak potrafie, ale nie rozumiem , skąd takie założenie że\(\displaystyle{ x+x+22=180}\)!!!!
Po obliczeniu wyszło mi że jeden z kątów wynosi 101 a drugi 79 stopni.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

oblicz miarę kątow

Post autor: anna_ »

Suma kątów przyległych jest równa \(\displaystyle{ 180^o}\), stąd to \(\displaystyle{ x+x+22^o=180^o}\)
ODPOWIEDZ