Powie mi ktoś jak to obliczyć:
to zadanie:
oblicz miarę kąta pomoze ktos?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
oblicz miarę kąta pomoze ktos?
Lewa strona rysunku
Kąt nad kątem \(\displaystyle{ x}\) ma \(\displaystyle{ 90^o}\)
stąd kąt po lewej stronie \(\displaystyle{ 80^o}\) bedzie miał \(\displaystyle{ 180^o-(90^o+x)}\)
Prawa strona rysunku
Nad kątem \(\displaystyle{ 70^o}\) będzie kąt równy \(\displaystyle{ 20^o}\)
stąd kąt po prawej stronie przy kącie \(\displaystyle{ 80^o}\) będzie miał \(\displaystyle{ 180^o-(20^o+x)}\)
Kąty \(\displaystyle{ 180^o-(90^o+x)}\), \(\displaystyle{ 80^o}\) i \(\displaystyle{ 180^o-(20^o+x)}\) tworzą kąt półpełny, czyli
\(\displaystyle{ [180^o-(90^o+x)]+80^o+[180^o-(20^o+x)]=180^o}\)
\(\displaystyle{ 330^o - 2x = 180^o}\)
\(\displaystyle{ x=75^o}\)
Kąt nad kątem \(\displaystyle{ x}\) ma \(\displaystyle{ 90^o}\)
stąd kąt po lewej stronie \(\displaystyle{ 80^o}\) bedzie miał \(\displaystyle{ 180^o-(90^o+x)}\)
Prawa strona rysunku
Nad kątem \(\displaystyle{ 70^o}\) będzie kąt równy \(\displaystyle{ 20^o}\)
stąd kąt po prawej stronie przy kącie \(\displaystyle{ 80^o}\) będzie miał \(\displaystyle{ 180^o-(20^o+x)}\)
Kąty \(\displaystyle{ 180^o-(90^o+x)}\), \(\displaystyle{ 80^o}\) i \(\displaystyle{ 180^o-(20^o+x)}\) tworzą kąt półpełny, czyli
\(\displaystyle{ [180^o-(90^o+x)]+80^o+[180^o-(20^o+x)]=180^o}\)
\(\displaystyle{ 330^o - 2x = 180^o}\)
\(\displaystyle{ x=75^o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 7 razy
oblicz miarę kąta pomoze ktos?
Bardzo wielkie dzięki! Właśnie \(\displaystyle{ 75^o}\) mi wyszło jak zmierzyłem kątomierzem na rysunku, ale nie mogłem znaleźć na to dowodu. Jeszcze raz dzięki