Dany jest kąt rozwarty beta i ostry alfa. Skonstruuj kąt Y równy
\(\displaystyle{ Y=2 \alpha+ \frac{ \beta}{2}}\)
Jak skonstrułowac ten kąt ? Proszę o dokładne wytłumaczenie najlepiej w punktach..
Narysuj kąt...
Narysuj kąt...
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, o 16:54 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podwarszawie
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Narysuj kąt...
1 Rysujesz prostą i zaznaczasz na niej jakiś punkt
2 Przenosisz od tego punktu kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
3 Przenosisz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
3 Przenosisz kąt \(\displaystyle{ \beta}\)
4 Konstruujesz dwusieczną \(\displaystyle{ \beta}\)
Kąt pomiędzy początkową prostą a dwusieczną jest szukanym \(\displaystyle{ Y}\)
2 Przenosisz od tego punktu kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
3 Przenosisz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
3 Przenosisz kąt \(\displaystyle{ \beta}\)
4 Konstruujesz dwusieczną \(\displaystyle{ \beta}\)
Kąt pomiędzy początkową prostą a dwusieczną jest szukanym \(\displaystyle{ Y}\)