Dlugosc odcinka x

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Kamilo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Dlugosc odcinka x

Post autor: Kamilo18 »

Czesc

Mam problem z nastepujacym zadaniem. Prosiłbym o jego prawidłowe rozwiazanie.


Proste a , b są równoległe. Znajdź długość odcinka x.

anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dlugosc odcinka x

Post autor: anna_ »

a)
\(\displaystyle{ \frac{10}{8} = \frac{10+12}{x}}\)

b)
\(\displaystyle{ \frac{4}{8} = \frac{x}{4}}\)
Kamilo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Dlugosc odcinka x

Post autor: Kamilo18 »

a) \(\displaystyle{ x = \frac{22 \cdot 8}{10} =}\)

b) \(\displaystyle{ x = \frac{4 \cdot 4}{8} =}\)


i pozniej skracamy dobrze?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dlugosc odcinka x

Post autor: anna_ »

Jest dobrze i wszystko się zgadza.
Kamilo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Dlugosc odcinka x

Post autor: Kamilo18 »

co do tego zadania A


a) \(\displaystyle{ x = \frac{22 \cdot 8}{10} =}\)


nie da rady nic skrócić nie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dlugosc odcinka x

Post autor: anna_ »

Zależy w jakiej postaci chcesz mieć wynik:
ułamek dziesiętny, to nie skracasz:
\(\displaystyle{ x = \frac{22 \cdot 8}{10}= \frac{176}{10} =17,6}\)
ułamek zwykły, skracasz
\(\displaystyle{ x = \frac{22 \cdot 8}{10}= \frac{11 \cdot 8}{5}= \frac{88}{5} =17 \frac{3}{5}}\)

w b) też musisz to jeszcze dalej policzyć.
ODPOWIEDZ