Zbuduj trójkąt prostokątny

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Zbuduj trójkąt prostokątny

Post autor: nogiln »

Dane są dwa odcinki a i b, zbuduj trójkąt prostokątny ABC taki, że \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=90^{\circ}}\) i boki AB=a, BC=b.

Czy aby narysować ten trójkąt muszę założyć, że a>b?
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

Zbuduj trójkąt prostokątny

Post autor: Hania_87 »

kąt\(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=90^{\circ}}\)to ten leżący przy wierzchołku\(\displaystyle{ C}\), a bok \(\displaystyle{ AB=a}\)to przeciwprostokątna, natomiast\(\displaystyle{ tBC=b}\) to przyprostokątna.
Jak Pitagoras głosi: W dowolnym trójkącie prostokątnym suma kwadratów długości przyprostokątnych jest równa kwadratowi długości przeciwprostokątnej tego trójkąta.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Zbuduj trójkąt prostokątny

Post autor: nogiln »

Hania_87 pisze: Jak Pitagoras głosi: W dowolnym trójkącie prostokątnym suma kwadratów długości przyprostokątnych jest równa kwadratowi długości przeciwprostokątnej tego trójkąta.
co do konstrukcji ma twierdzenie?
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

Zbuduj trójkąt prostokątny

Post autor: Hania_87 »

do zrozumienia



narysuj sobie prostą, wyznacz kąt prosty (tak jak dzieli się na pół odcinek), masz teraz dwie proste pod kątem prostym, skrzyżowanie tych prostych to \(\displaystyle{ C}\)
np na poziomej prostej zaznacz odcinek \(\displaystyle{ b}\), jego koniec to\(\displaystyle{ B}\)
teraz z \(\displaystyle{ B}\) zaznacz\(\displaystyle{ a}\) (przecina się z prostą pionową) końcówka \(\displaystyle{ a}\), oznacz \(\displaystyle{ A}\)



używasz tylko cyrkla i linijki
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Zbuduj trójkąt prostokątny

Post autor: nogiln »

ale muszę założyś że a>b, tak?
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

Zbuduj trójkąt prostokątny

Post autor: Hania_87 »

po to ci wspomniałam tw Pitagorasa...
przeciwprostokątna jest większa od przyprostokątnej
ODPOWIEDZ