budowanie trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
budowanie trójkąta
dany jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i odcinki a i c oraz prostą p. Zbuduj trójkąt ABC taki, że bok AC=c i kąt \(\displaystyle{ ABC=\alpha}\), a bok BC=a leży na prostej p. Ile takich trójkątów możesz zbudować?
żadnego ponieważ jedno ramię kąta będzie zawierać się w prostej p, czyli w boku BC i dlatego nie da się narysować ramieńia AC=c
żadnego ponieważ jedno ramię kąta będzie zawierać się w prostej p, czyli w boku BC i dlatego nie da się narysować ramieńia AC=c
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
budowanie trójkąta
Ramię AC i ramię CA to to samo, a ramię CA da się narysować. (zależy to tylko od długości odcinka c, jeżeli c>a, to takich trójkątów można zbudować nieskończenie wiele)
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
budowanie trójkąta
1 rysuję prostą p i zaznaczam na niej odcinek a (mam punkty B i C)
2. w punkcie B odkładam kąt ABC ( mam ramię BC i kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ B=\alpha}\))
i jak teraz narysować ramię AC?
2. w punkcie B odkładam kąt ABC ( mam ramię BC i kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ B=\alpha}\))
i jak teraz narysować ramię AC?
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
budowanie trójkąta
Jak narysuję okrąg o promieniu c to łuk przetnie ramię kąta w jednym, w dwóch punktach albo w cale tego ramienia nie przetnie, więc rozwiązań jest jedno, dwa lub wcale.nmn pisze:zależy to tylko od długości odcinka c, jeżeli c>a, to takich trójkątów można zbudować nieskończenie wiele
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
budowanie trójkąta
Jeżeli c>a to w żaden sposób nie przetnie końcowego ramienia w dwóch punktach.
rysunek
po lewej punkt B i przy nim nad prostą kąt, punkt C jest po prawej (z prawej strony do góry kreślisz odcinek równy c)
rysunek
po lewej punkt B i przy nim nad prostą kąt, punkt C jest po prawej (z prawej strony do góry kreślisz odcinek równy c)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
budowanie trójkąta
Nie ma możliwości, żeby łuk nie przeciął końcowego ramienia kąta. Zawsze przetnie go w jednym punkcie.
(oczywiście jeżeli c>a)
Wszystkie możliwości:
c>a - zawsze da się zbudować trójkąt (niezależnie od kąta)
c=a - trójkąt da się zbudować pod warunkiem, że kąt jest ostry
c<a - (w zależności od kąta) trójkąta nie da się zbudować, da się zbudować jeden lub dwa trójkąty
(oczywiście jeżeli c>a)
Wszystkie możliwości:
c>a - zawsze da się zbudować trójkąt (niezależnie od kąta)
c=a - trójkąt da się zbudować pod warunkiem, że kąt jest ostry
c<a - (w zależności od kąta) trójkąta nie da się zbudować, da się zbudować jeden lub dwa trójkąty