a. dwa sąsiednie kąty czworokąta wpisanego w okrąg mają miary 37 stopni i 102 stopnie. jakie miary mają pozostałe dwa kąty tego czworokąta ?
b. trzy kolejne boki czworokąta opisanego na okręgu mają długości 6,14 i 26. jaką długość ma czwarty bok ?
figury podobne
figury podobne
No po pół godziny próbowania różnych podejść doszedłem do wniosku że to trzeba tak zrobić :
b)
W czworokąt można wpisać okrąg kiedy sumy długości przeciwległych boków tego czworokąta są równe więc :
a+c = b+d
i przyjąć można tylko że po kolei te boki w zadaniu wymieniali więc :
6,14,26 gdzie : 6=a, 14=b, 26=c,d=x podstawiamy do wzoru :
6+26=14+x
32=14+x / -14
x=18
Czy oby napewno czwarty bok powinien się równać tylko i wyłącznie 18? bo jeśli w zadaniu napisane jest, że trzy kolejne boki czworokąta opisanego na okręgu można byłoby założyć również opcję w której boki wymieniają od 2-go do 4-go więc czwartym bokiem byłoby wtedy :
a=x,6=b,14=c,26=d
x+14=6+26 / -14
x= 6+12
x=18
W obu przypadkach wartość 4-go boku się nie zmieni
a) 37º,102º
Suma długości dwóch przeciwległych kątów w czworokącie jest równa 180º, więc :
37º+102º=139º więc kąty te nie mogą leżeć przeciwlegle
Wobec tego znajdujemy kąty leżące dla dwóch naszych kątów przeciwlegle :
180º-37º=143º
180º-102º=78º
Miary dwóch pozostałych kątów wynoszą : 143º i 78º
b)
W czworokąt można wpisać okrąg kiedy sumy długości przeciwległych boków tego czworokąta są równe więc :
a+c = b+d
i przyjąć można tylko że po kolei te boki w zadaniu wymieniali więc :
6,14,26 gdzie : 6=a, 14=b, 26=c,d=x podstawiamy do wzoru :
6+26=14+x
32=14+x / -14
x=18
Czy oby napewno czwarty bok powinien się równać tylko i wyłącznie 18? bo jeśli w zadaniu napisane jest, że trzy kolejne boki czworokąta opisanego na okręgu można byłoby założyć również opcję w której boki wymieniają od 2-go do 4-go więc czwartym bokiem byłoby wtedy :
a=x,6=b,14=c,26=d
x+14=6+26 / -14
x= 6+12
x=18
W obu przypadkach wartość 4-go boku się nie zmieni
a) 37º,102º
Suma długości dwóch przeciwległych kątów w czworokącie jest równa 180º, więc :
37º+102º=139º więc kąty te nie mogą leżeć przeciwlegle
Wobec tego znajdujemy kąty leżące dla dwóch naszych kątów przeciwlegle :
180º-37º=143º
180º-102º=78º
Miary dwóch pozostałych kątów wynoszą : 143º i 78º