konstrukcja trójkąta równoramiennego

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: nogiln »

Wykreśl trójkąt równoramienny, mając dane jego ramię b i kąt przy podstawie \(\displaystyle{ \alpha}\).

najpierw buduję kąt przy wierzchołku równy \(\displaystyle{ 180 ^{o}-2\alpha}\) a potem na ramionach tego kąta odkładam długość odcinka b

czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2009, o 14:29 przez nogiln, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: »

Źle.

Skonstruuj najpierw kąt \(\displaystyle{ 180^o -2 \alpha}\) i to na jego ramionach odłóż odcinki długości \(\displaystyle{ b}\).

Q.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: Zordon »

Albo najpierw skonstruuj odcinek \(\displaystyle{ AB}\) o długości b, nastepnie prostą pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) przechodząca przez\(\displaystyle{ A}\). Pozostaje tylko znaleźć drugi punkt na ten prostej odległy o b od punktu \(\displaystyle{ B}\).
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Re: konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: nogiln »

pisze: 21 wrz 2009, o 14:19 Źle.

Skonstruuj najpierw kąt \(\displaystyle{ 180^o -2 \alpha}\) i to na jego ramionach odłóż odcinki długości \(\displaystyle{ b}\).

Q.
Nie widzę różnicy w Twoim rozwiązaniu a moim, wg mnie to to samo
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: Dilectus »

nogiln pisze: 21 wrz 2009, o 14:02
najpierw buduję kąt przy wierzchołku równy \(\displaystyle{ 180 ^{o}-2\alpha}\) a potem na ramionach tego kąta odkładam długość odcinka b
To znaczy, że pozostałe kąty trójkąta będą zerowe. Czy na pewno o taki trójkąt ci chodzi? :)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: Dasio11 »

nogiln pisze: 17 sty 2020, o 21:49Nie widzę różnicy w Twoim rozwiązaniu a moim, wg mnie to to samo
Masz rację, ale przecież Twoje rozwiązanie pojawiło się później niż rozwiązanie Qnia - patrz czas edycji pierwszego posta w tym wątku.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Re: konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: nogiln »

Dilectus pisze: 18 sty 2020, o 10:12
nogiln pisze: 21 wrz 2009, o 14:02
najpierw buduję kąt przy wierzchołku równy \(\displaystyle{ 180 ^{o}-2\alpha}\) a potem na ramionach tego kąta odkładam długość odcinka b
To znaczy, że pozostałe kąty trójkąta będą zerowe. Czy na pewno o taki trójkąt ci chodzi? :)
Dlaczego kąty będą zerowe? Zerowe to by były, gdyby kąt \(\displaystyle{ \alpha }\) był kątem prostym.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: Dilectus »

Bo suma kątów w trójkącie wynosi 180 stopni. Jeśli jeden z nich jest półpełny, to dwa pozoztałe muszą być zerowe. :)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22225
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: konstrukcja trójkąta równoramiennego

Post autor: a4karo »

Być może czegoś nie widzisz, ale tam jest sto osiemdziesiąt minus dwa alfa
ODPOWIEDZ