Skonstruuj odcinek:
1) \(\displaystyle{ x= \frac{2ab^2}{c} \Rightarrow \frac{x}{a} = \frac{2b^2}{c}}\)
2) \(\displaystyle{ x= \frac{b}{c} \cdot \sqrt{a^2-3b^2} \Rightarrow \frac{x}{b} = \frac{ \sqrt{a^2-3b^2} }{c}}\)
z góry dzięki, w sumie wystarczy mi tylko jak zrobić odcinek np. \(\displaystyle{ a^2}\)
konstrukcja odcnika
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 30 sie 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
konstrukcja odcnika
Zapewne chodzi tu o wykorzystanie twierdzenia Talesa, ale wg mnie jest błąd. A co u ciebie oznacza x? w przykładzie 1, bo jeśli odcinek to porównaj jednostki i sprawdź czy jest to możliwe.
. odcinek w np. \(\displaystyle{ cm^{2}}\)???w sumie wystarczy mi tylko jak zrobić odcinek\(\displaystyle{ a^{2}}\) np.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
konstrukcja odcnika
rany ja nie chce pola, tylko odcinek
masz odcinek o długość np. \(\displaystyle{ a = 2cm}\), zatem \(\displaystyle{ a^2=4cm}\), ale ja to chce zrobić konstruckcją (tak samo jak \(\displaystyle{ \sqrt{2}a}\) to przekątna kwadratu, a \(\displaystyle{ \sqrt{3}a}\) to wyskość w trójkącie równo.)
-- 7 wrz 2009, o 19:04 --
post pod postem ale mam nowy przykład (wcześniejsze rozwiązałem)
\(\displaystyle{ x= \frac{a}{b} \sqrt{ \frac{3}{2} (a^2+b^2)}}\)
nie wiem co z \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) zrobić ;/
masz odcinek o długość np. \(\displaystyle{ a = 2cm}\), zatem \(\displaystyle{ a^2=4cm}\), ale ja to chce zrobić konstruckcją (tak samo jak \(\displaystyle{ \sqrt{2}a}\) to przekątna kwadratu, a \(\displaystyle{ \sqrt{3}a}\) to wyskość w trójkącie równo.)
-- 7 wrz 2009, o 19:04 --
post pod postem ale mam nowy przykład (wcześniejsze rozwiązałem)
\(\displaystyle{ x= \frac{a}{b} \sqrt{ \frac{3}{2} (a^2+b^2)}}\)
nie wiem co z \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) zrobić ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 30 sie 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
konstrukcja odcnika
Nie, \(\displaystyle{ a^{2}}\)= \(\displaystyle{ 4cm^{2}}\), a długość nie może wyjść ci w cm kwadratowych-- 7 wrz 2009, o 21:30 --masz odcinek o długość np.a=2cm , zatem\(\displaystyle{ a ^{2}}\)=4cm ,
Ciekawi mnie jak rozwiązałeś- mógłbyś to krótko opisać? A \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) to po prostu 1,5, czyli cały odcinek i pół tego odcinka.ale mam nowy przykład (wcześniejsze rozwiązałem)