trygonometria

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
marta7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 mar 2006, o 15:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

trygonometria

Post autor: marta7 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \alpha\in(\frac{\pi}{2};\pi)}\)
zbuduj kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

trygonometria

Post autor: DEXiu »

Rysujesz okrąg o średnicy 1, z końca średnicy zataczasz okrąg o promieniu 0,5 (czyli o długości promienia tego już narysowanego okręgu), a następnie łączysz drugi koniec średnicy z punktem przecięcia dwóch okręgów - przedłużenie średnicy i cięciwa (lub jak kto woli - przedłużenie cięciwy i średnica) utworzą żądany kąt (oczywiście bierzemy kąt rozwarty między tymi półprostymi bo takie jest założenie - pamiętamy przy tym, że przecież \(\displaystyle{ sin(\pi-\alpha)=sin\alpha}\))
ODPOWIEDZ