Witam!
Proszę o pomoc z nast. zadaniem:
zał: \(\displaystyle{ l, m, n}\) są równoległe
Należy obliczyć \(\displaystyle{ x}\)..
Twierdzenie Talesa - obliczanie "x"
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Twierdzenie Talesa - obliczanie "x"
y-odcinek na m w 'środku'
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4}{y} = \frac{y}{x} \\ \frac{2}{y} = \frac{3}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} x=9 \\ y=6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4}{y} = \frac{y}{x} \\ \frac{2}{y} = \frac{3}{x} \end{cases} \\
\begin{cases} x=9 \\ y=6 \end{cases}}\)