ostrosłup prawidłowy

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Anus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 mar 2006, o 16:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

ostrosłup prawidłowy

Post autor: Anus »

Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4cm a krawędź boczna ma długość 8cm.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

ostrosłup prawidłowy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa.
Anus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 mar 2006, o 16:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

ostrosłup prawidłowy

Post autor: Anus »

a czy mozesz podac jaki wynik Ci wyszedl bo ja chce sobie sprawdzic z gosry dziekuje
ozon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 4 sty 2006, o 23:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

ostrosłup prawidłowy

Post autor: ozon »

Jak na mnie to wyniki sa takie, ale pewnie gdiześ sie omyliłem

\(\displaystyle{ P_{pb}=\frac{432\sqrt{5}}{5}\\ V=\frac{48\sqrt{105}}{5}}\)
ODPOWIEDZ