Twierdzenie Talesa

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Awatar użytkownika
caroline.xd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 4 razy

Twierdzenie Talesa

Post autor: caroline.xd »

Mając dane odcinki \(\displaystyle{ a,b \ (b < a< 2b)}\) skonstruuj trójkąt równoboczny, o boku \(\displaystyle{ x= \frac{b^2}{(2b-a)}}\).
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, o 18:14 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Twierdzenie Talesa

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x= \frac{b^2}{(2b-a)}}\)

\(\displaystyle{ \frac{b}{2b-a} = \frac{x}{b}}\)

i Konstruujesz najpierw odcinek \(\displaystyle{ x}\)
ODPOWIEDZ