Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się konstruuje według zasad jednokładności w skali dodatniej:
np.(k=2 i k= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), k= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\))
i w skali ujemnej np. (k=-2 i k=- \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), k= -\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) )
Bardzo proszę o pomoc.
Konstrukcje z trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 12:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 45 razy
Konstrukcje z trygonometrii
W dodatniej:
a) k=2 odkładasz odcinek 2 razy
b) \(\displaystyle{ k= \frac{1}{2}}\) konstruujesz symetralną odcinka i bierzesz tylko połówkę
c) \(\displaystyle{ k= \frac{1}{3}}\) tu wygląda sprawa poważniej: Z jednego z końców danego odcinka prowadzisz półprostą nachyloną do twojego odcinka pod kątem ostrym. Ze wspólnego końca odcinka i półprostej odmierzasz na półprostej 3 równe odcinki. Rysujesz prostą przechodzącą przez ostatni punkt i drugi koniec odcinka. Rysujesz proste równoległe do ostatniej i przechodzące przez wyznaczone punkty, odcinek jest podzielony na 3 równe części i bierzesz jedną z nich.
Jak niejasne to tu:
Pozdrawiam
a) k=2 odkładasz odcinek 2 razy
b) \(\displaystyle{ k= \frac{1}{2}}\) konstruujesz symetralną odcinka i bierzesz tylko połówkę
c) \(\displaystyle{ k= \frac{1}{3}}\) tu wygląda sprawa poważniej: Z jednego z końców danego odcinka prowadzisz półprostą nachyloną do twojego odcinka pod kątem ostrym. Ze wspólnego końca odcinka i półprostej odmierzasz na półprostej 3 równe odcinki. Rysujesz prostą przechodzącą przez ostatni punkt i drugi koniec odcinka. Rysujesz proste równoległe do ostatniej i przechodzące przez wyznaczone punkty, odcinek jest podzielony na 3 równe części i bierzesz jedną z nich.
Jak niejasne to tu:
Pozdrawiam